Η ΝΟΜΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Προστατευόμενες Περιοχές και Είδη

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου–Βορείων Σποράδων

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, δεν είναι άλλο από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου–Βορείων Σποράδων.

Η έκτασή του (2.200 τ.χλμ.) περιλαμβάνει – εκτός από το νησί της Αλοννήσου – τα νησάκια Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα, Γιούρα, καθώς και 22 ακατοίκητες βραχονησίδες. Ο ονειρεμένος θαλάσσιος κόσμος του πάρκου προσφέρει θαυμάσιες ευκαιρίες στον επισκέπτη για ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες και θεωρείται ο σημαντικότερος μοχλός ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ολόκληρη η γεωγραφική έκταση του πάρκου χαρακτηρίζεται από το μεγάλο φυσικό πλούτο χλωρίδας και πανίδας, αλλά και ιστορικών μνημείων με διαχρονική συνέχεια από τη νεολιθική εποχή, τη βυζαντινή έως και τα νεότερα χρόνια.

Πάνω από 300 είδη ψαριών∙ 80 είδη πτηνών∙ πλήθος ερπετών και θηλαστικών διαβιούν εδώ σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το αγριοκάτσικο των Γιούρων, ο μαυροπετρίτης (το γεράκι του Αιγαίου), ο αιγαιόγλαρος και φυσικά η διάσημη πρωταγωνίστρια του πάρκου, η μεσογειακή φώκια monachus monachus!