Η ΝΟΜΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγός Καταγγελίας Περιστατικού Κακοποίησης

Σε περίπτωση που γίνεις μάρτυρας περιστατικού κακοποίησης ζώου, ακολούθησε τα εξής βήματα: 

  1. Κάλεσε την Αστυνομία η οποία υποχρεούται σε άμεση ανταπόκριση και δύναται να συλλάβει το δράστη μέσω της διαδικασίας του αυτόφωρου. Το αυτόφωρο ξεκινάει από τη στιγμή της τέλεσης της αξιόποινης πράξης και τελειώνει με την  παρέλευση ολόκληρης της επόμενης μέρας. 
  2. Εάν για κάποιο λόγο η Αστυνομία αδυνατεί να ανταποκριθεί, πήγαινε στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα για να καταγγείλεις το περιστατικό. Είναι σημαντικό, εφόσον τα έχεις, να προσκομίσεις όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα στοιχεία όπως οι πινακίδες αυτοκινήτου του δράστη, η διεύθυνση του, το πλήρες όνομά του. 
  3. Σε περίπτωση που η ζωή ή η υγεία του ζώου διατρέχει κίνδυνο και κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο, κάλεσε στον οικείο Δήμο προκειμένου να μεταφερθεί σε κτηνίατρο. Αν ο Δήμος δεν ανταποκριθεί αυτό το βήμα θα πρέπει να γίνει από εσένα σε συνεργασία με το τοπικό φιλοζωικό σωματείο. Για παράδειγμα, αν βρεις νεογέννητα ζώα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. 
  4. Σε περίπτωση δηλητηρίασης ζώου θα πρέπει μαζί με την περισυλλογή του ζώου από τον Δήμο να υποβληθεί αίτημα αυτοψίας στην Αστυνομία προκειμένου να ενημερωθεί η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία για να τη διενεργήσει. 
  5. Σε περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό όπως φωτογραφίες και βίντεο, στο οποίο θα διαφαίνονται ξεκάθαρα η κατάσταση του ζώου, το είδος παθητικής κακοποίησης που υφίσταται, ο τόπος, η ημερομηνία και ο χρόνος της λήψης ώστε να μπορεί να αποδειχθεί η τυχόν επαναλαμβανόμενη κακοποιητική συμπεριφορά και η διάρκεια της.  Είναι πολύ σημαντικό κατά το στάδιο της καταγγελίας να προσκομίσεις τα αποδεικτικά στοιχεία και να ζητήσεις αστυνομικό έλεγχο, προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του θύτη. 
  6. Τέλος, μπορείς να μεταβείς στον Εισαγγελέα Ζώων για να  καταγγείλεις το περιστατικό και να δοθεί έτσι εισαγγελική εντολή αφαίρεσης του ζώου από τον ιδιοκτήτη αν πρόκειται για δεσποζόμενο ζώο που υφίσταται κακοποίηση από τον ιδιοκτήτη του και σύλληψη του δράστη.   
  7. Για όλα τα παραπάνω καλό θα ήταν να ενημερώσεις τον Δήμο στον οποίο λαμβάνει χώρα το περιστατικό και ιδανικά και το τοπικό φιλοζωικό σωματείο, εφόσον υπάρχει. Σε περιπτώσεις αφαίρεσης ζώου από ιδιοκτήτη η συνδρομή τους είναι απαραίτητη. 

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι να ζητήσεις αριθμό πρωτοκόλλου και αντίγραφο της καταγγελίας σου.  Χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου δε θεωρείται ότι έχει γίνει επίσημη καταγγελία και δεν μπορείς έτσι να παρακολουθήσεις την πορεία της. Τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα επομένως δεν έχεις καμία υποχρέωση πληρωμής παραβόλου για να υποβληθεί η μήνυση. 

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS

  • Να θυμάσαι ότι η καταγγελία περιστατικού κακοποίησης ζώου μπορεί να λάβει χώρα δια ζώσης σε Αστυνομικό Τμήμα, μέσω τηλεφώνου και email.
  • Σε οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με τις αρμόδιες Αρχές, σκόπιμο είναι να διατηρείς την ψυχραιμία σου και να εκθέσεις το καταγγελλόμενο περιστατικό με σοβαρότητα και σαφήνεια. 
  • Να ζητάς οπωσδήποτε αριθμό πρωτοκόλλου και ιδανικά αντίγραφο της κατάθεσής σου σε περίπτωση επώνυμης καταγγελίας. Σκόπιμο είναι η καταγγελία να κοινοποιηθεί μέσω email στις προϊστάμενες υπηρεσίες του Αστυνομικού Τμήματος.  
  • Καθότι η κακοποίηση ζώου αποτελεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενο ποινικό αδίκημα δεν προαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου.
  • Προτείνεται σε περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης κατόπιν συνεννόησης με την αστυνομία ή το τοπικό φιλοζωικό σωματείο η προσέγγιση του ιδιοκτήτη του ζώου-θύματος κακοποίησης αφού υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κάποιος να μη γνωρίζει ότι η συμπεριφορά του συνιστά παθητική κακοποίηση. Ωστόσο μία τέτοια προσέγγιση πρέπει πάντοτε να γίνεται με νηφάλιο και συμβουλευτικό τρόπο, με γνώμονα να βοηθήσεις το ζώο και εφόσον γνωρίζεις ότι δε θα θέσεις σε κίνδυνο την ασφάλειά σου. 

https://www.dsanet.gr/apps/fekpdf/2021/A/169.PDF Ν. 4830/2021 κύριως άρθρα 24, 25 αυτού