Είναι σαφές ότι προκειμένου να προστατευτούν επαρκώς τα ιπποειδή απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους και τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν και πεθαίνουν.
Ενώ η καταγραφή ιπποειδών είναι υποχρεωτική σε όλην την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008, η Ελλάδα δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή της. H απουσία καταγραφής και αναγνώρισης των ιπποειδών ευνοεί αποκλειστικά το παράνομο εμπόριο και όσους εμπλέκονται σε αυτό. Μετά από πολυετείς προσπάθειες και αγώνα, ιδίως συγκεκριμένων φιλοζωικών οργανώσεων και φιλόζωων πολιτών, η υποχρέωση αυτή αναμένεται να τηρηθεί με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την καταγραφή των ιπποειδών («Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποειδών» – ΚΗΒΔΙ).
Σε ισχύ βρίσκονται 3 Κανονισμοί που ρυθμίζουν τα περί ιχνηλασιμότητας, αναγνώρισης και καταγραφής των ιπποειδών:
Η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αρμόδια για: α) την εισήγηση στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ για την έγκριση των ενέσιμων πομποδεκτών των ιπποειδών, β) την εισήγηση στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ για την απόδοση κωδικού στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, γ) την εισήγηση στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ για την εξουσιοδότηση για την έκδοση και χορήγηση διευρυμένων εντύπων ταυτοποίησης για εγγεγραμμένα ιπποειδή, δ) την έκδοση εγκυκλίων ή/και εγχειριδίων για την ενιαία εφαρμογή του συστήματος ταυτοποίησης και ιχνηλάτησης των ιπποειδών, ε) την παροχή οδηγιών και υποστήριξης, όταν απαιτείται, για τη συμπλήρωση του εγγράφου ταυτοποίησης των ιπποειδών, στ) τους ελέγχους της παρ. 2 του άρθρου 16, ζ) κάθε άλλη αρμοδιότητα.
Η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων είναι αρμόδια για την παροχή οδηγιών και υποστήριξης, όταν απαιτείται, για τη συμπλήρωση των υγειονομικών πληροφοριών του εγγράφου ταυτοποίησης.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας είναι αρμόδιες για: α) την απόδοση κωδικών αριθμών καταχώρισης στις εγκαταστάσεις ιπποειδών, β) την έκδοση εγγράφων ταυτοποίησης για τα ιπποειδή της περιοχής αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας και των Κανονισμών του άρθρου 1, γ) τη μέριμνα για την ενημέρωση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της παρ. 1 του άρθρου 4, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας και των Κανονισμών του άρθρου 1, δ) τους ελέγχους της παρ. 3 του άρθρου 16. 5. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας είναι αρμόδιες για: α) τη διαχείριση των ανεπιτήρητων ιπποειδών, β) τη συνδρομή στους επιτόπιους ελέγχους του άρθρου 11.
Τα ιπποειδή δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Δήμων.
Η προθεσμία για την καταγραφή εκκίνησε την 21 Οκτωβρίου 2022 και εξέπνευσε την 21 Ιανουαρίου του 2023. Όσα ιπποειδή δεν έχουν δηλωθεί και ταυτοποιηθεί θεωρούνται στο εξής ως ανεπιτήρητα, περιερχόμενα στην ιδιοκτησία της οικείας Περιφέρειας.
© COPYRIGHT 2023 DOGS VOICE - ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΕΛΛΑΔΟΣ