Η ΝΟΜΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα ιπποειδή αναφέρονται συχνά ως ζώα εργασίας και ορίζονται ως τα ζώα εκείνα που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για να τον βοηθήσουν σε εργασίες, κυρίως αγροτικές (π.χ. το όργωμα), τη φύλαξη κοπαδιών και την μεταφορά προϊόντων.

Στην Ελλάδα, τα ιπποειδή (άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια) είναι τα ζώα που κατεξοχήν χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς καθώς και για σκοπούς αθλητικής ιππασίας.

Ανέκαθεν τα ιπποειδή αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας, με παρουσία στον αγροτικό και τον παραγωγικό τομέα και βέβαια, στον τουρισμό. Αποτελούν σύμβολο κάποιων νησιών όπως η Σαντορίνη και Ύδρα, όπου είναι δυστυχώς και το βασικό μέσο μετακίνησης, αλλά και σε πολλά άλλα ελληνικά νησιά. Ενώ από τη μία κοσμούν είδη δώρων πάσης φύσεως και γίνονται κεντρικό θέμα φωτογραφιών, από την άλλη επισύρουν τη διεθνή κατακραυγή της χώρας μας, αφού συχνά υποβάλλονται σε βάναυσες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Πολύωρη αναμονή κάτω από τον ήλιο ή τη βροχή, χωρίς προστασία, με ελάχιστο νερό και υπερφόρτωση τους με φορτίο δυσανάλογο της διάπλασης και των δυνατοτήτων τους, αποτελούν τη σκοτεινή πλευρά της καθημερινότητας των ιπποειδών στη χώρα μας.