Στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού 1099/2009 εμπίπτουν σπονδυλωτά ζώα πλην ερπετών και αμφιβίων ενώ ορισμένες διατάξεις εφαρμόζονται και στα ψάρια.
Θεσπίζονται οι κανόνες που διέπουν τη θανάτωση των ζώων που εκτρέφονται ή διατηρούνται για παραγωγή τροφίμων, μαλλιού, δέρματος, γούνας ή άλλων προϊόντων καθώς και για τη θανάτωση των ζώων για τον αποπληθυσμό (η διαδικασία θανάτωσης ζώων για λόγους δημόσιας υγείας, υγείας των ζώων, καλής μεταχείρισης των ζώων ή για περιβαλλοντικούς λόγους υπό την εποπτεία της αρμόδιας αρχής), και για σχετικές εργασίες. Είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η καλή διαβίωση των ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σφαγής- από την άφιξη στο σφαγείο και την εκφόρτωση, τη μετακίνηση του ζώου στο σφαγείο και το χειρισμό του, μέχρι την εφαρμογή της μεθόδου σφαγής.
Βασικές αρχές στο πλαίσιο της θανάτωσης των ζώων είναι αφενός τα ζώα να προφυλάσσονται από κάθε είδους περιττό πόνο, αγωνία και ταλαιπωρία, αφετέρου τα ζώα να θανατώνονται μόνο κατόπιν αναισθητοποίησής τους.
Ο εκάστοτε υπεύθυνος επιχείρησης οφείλει να διασφαλίζει ότι τα ζώα:
Η θανάτωση των ζώων και οι σχετικές εργασίες πραγματοποιούνται αποκλειστικά από άτομα κατάλληλα και ικανά να διενεργήσουν τη σφαγή χωρίς να προκαλέσουν στα ζώα περιττό πόνο, αγωνία και ταλαιπωρία. Ακόμη, ένα μέλος του προσωπικού ορίζεται απαραίτητος ως υπεύθυνος για την καλή διαβίωση των ζώων.
Στο Παράρτημα 1 του Κανονισμού προβλέπονται οι επιτρεπόμενες μέθοδοι αναισθητοποίησης ή αναισθητοποίησης και θανάτωσης, οι οποίες είναι:
Μηχανικές Μέθοδοι
Ηλεκτρικές Μέθοδοι
Μέθοδοι με χρήση αερίων
Ενώ όλες οι παραπάνω μέθοδοι προβλέπονται στο νόμο εντούτοις δεν είναι όλες εξίσου “ανθρώπινες” υπό την έννοια ότι ορισμένες προκαλούν λιγότερο πόνο και αγωνία στα ζώα από ότι άλλες.
Οι αρχές που διέπουν τις “ανθρώπινες μεθόδους θανάτωσης” επιτάσσουν:
Είναι συχνό φαινόμενο μία μέθοδος να κατατάσσεται στις ανθρώπινες μεθόδους θανάτωσης αλλά τα στάδια που προηγούνται της θανάτωσης να προκαλούν σημαντικό πόνο και αγωνία στα ζώα, όπως π.χ. το ηλεκτρικό υδρόλουτρο στο οποίο υπόκεινται τα πουλερικά.
Ένα σημαντικό θέμα που προκύπτει όσον αφορά την πριν τη σφαγή αναισθητοποίηση είναι οι θρησκευτικές σφαγές, ήτοι Shechita (Εβραϊκή μέθοδος σφαγής των ζώων για παραγωγή κρέατος-Kosher) και Halal (Μουσουλμανική μέθοδος σφαγής των ζώων για παραγωγή κρέατος- Halal).
Ο Κανονισμός στο άρθρο 4 περ. 4 προβλέπει παρέκκλιση από την υποχρέωση αναισθητοποίησης για τα ζώα που υπόκεινται σε ιδιαίτερες μεθόδους σφαγής βάσει θρησκευτικών τελετουργικών υπό την προϋπόθεση ότι η σφαγή διενεργείται σε σφαγείο.
Ακόμη μία προϋπόθεση είναι τα ζώα που θανατώνονται χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση να ακινητοποιούνται ατομικά. Αναλυτικότερα: “τα μηρυκαστικά ακινητοποιούνται με μηχανικά μέσα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συστήματα ακινητοποίησης των βοοειδών με αντιστροφή ή οποιαδήποτε άλλη μη φυσιολογική θέση, πλην των περιπτώσεων των ζώων που σφάζονται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4 και υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται διάταξη που εμποδίζει την οριζόντια και την κατακόρυφη κίνηση της κεφαλής του ζώου και που μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος του ζώου”. Ο Κανονισμός αφήνει το περιθώριο στα κράτη μέλη να θεσπίζουν αυστηρότερους κανόνες και για το θέμα της θρησκευτικής σφαγής. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα καθώς χωρεί στάθμιση της θρησκευτικής ελευθερίας από τη μία και της προστασίας των ζώων και εξασφάλισης της καλής διαβίωσής τους από την άλλη.
Συνολικά, ο αριθμός των αγελάδων, των κοτόπουλων, των χοίρων και των προβάτων που σφαγιάστηκαν το 2020 ήταν 73.162.794.213 – μια αύξηση 2,8% σε σχέση με το 2018, που ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 71.145.623.131.
Στατιστικά Στοιχεία Παραγωγής Κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση / Πηγή: Eurostat
Στην Ελλάδα η εντατική κτηνοτροφία προσανατολίζεται κυρίως στη χοιροτροφία, την εκτροφή κοτόπουλων και αιγοπροβάτων.
© COPYRIGHT 2023 DOGS VOICE - ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΕΛΛΑΔΟΣ