Η ΝΟΜΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παραγωγικά Ζώα

Κτηνοτροφικά ζώα, ζώα εκτροφής, παραγωγικά ζώα: Το πρόβλημα ξεκινάει ήδη από την ορολογία που χρησιμοποιούμε, ορολογία που υποδηλώνει ότι η αξία αυτής της κατηγορίας ζώων μετράται σε συνάρτηση με την εκμετάλλευση τους από τον άνθρωπο.

Αγελάδες, γουρούνια, πρόβατα και κότες έχουν χάσει την αυτούσια υπόστασή τους στη συνείδηση του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος τα αντιλαμβάνεται καταρχήν ως πρώτη ύλη, τροφή, εργαλείο, ιδιοκτησία, και πάντως σίγουρα όχι ως ένα ζώο που συναισθάνεται.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι νόμοι για την προστασία των παραγωγικών ζώων προσανατολίζονται στην ιδιότητά τους ως ζώων – προϊόντων εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο, σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς ή την άγρια πανίδα.

Μολονότι αποτελούν πηγή βιοπορισμού για πολλούς ανθρώπους και βασικό κομμάτι της καθημερινής δίαιτας πολλών περισσότερων, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έμβια όντα, που νιώθουν πόνο, αγωνία, ταλαιπωρία και δημιουργούν δεσμούς με άλλα ζώα του είδους τους. Τα παραγωγικά ζώα μας προσφέρουν τόσα. Είναι καιρός να τους προσφέρουμε κάτι και εμείς.