Οι δοκιμές σε ζώα είναι μία σκληρή πρακτική, καθώς τα ζώα βιώνουν πόνο, αγωνία, και ταλαιπωρία. Στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται περίπου 11 εκατομμύρια ζώα τον χρόνο, ενώ και στην Ελλάδα γίνεται εκτεταμένη χρήση πειραματισμού σε ζώα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αποτελεί το υπεύθυνο όργανο ελέγχου στην Ελλάδα, από το 2014 έως και το 2020 παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 33% στη χρήση πειραματόζωων: το 2014 χρησιμοποιήθηκαν περίπου 42.243 πειραματόζωα, ενώ το 2020 χρησιμοποιήθηκαν 56.380 – στην πλειονότητά τους ποντίκια. Η αντίστοιχη έκθεση του 2021 δείχνει πως ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκε σε επιστημονικές διαδικασίες μειώθηκε στις 40.739, γεγονός που αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη. Ωστόσο καθώς δεν δίνουν όλες οι χώρες στοιχεία για τα πειράματα, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου δυνάμει της Οδηγίας 2010/63/ΕΕ τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να δημοσιοποιούν ετήσια στοιχεία.
Έτσι, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για τον πραγματικό αριθμό των πειραματόζωων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, ο οποίος μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 100 εκατομμύρια ετησίως, ίσως και περισσότερο.
Η χρήση πειραματόζωων σε πειράματα συναντάται ως πρακτική σε διάφορες επιστήμες όπως είναι η ιατρική και η ψυχολογία αλλά και σε άλλους τομείς όπως π.χ. στην εκπαίδευση, την κοσμητολογία και την πολεμική βιομηχανία. Και ενώ το αφήγημα που θέλει τη χρήση ζώων σε διαδικασίες να αιτιολογείται από τα οφέλη που αποκομίζονται στην έρευνα, υπέρ του ανθρώπου, των ζώων ή του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μόλις το 8% των φαρμάκων που δοκιμάζονται σε ζώα κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά. Το ποσοστό αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την προσφορότητα, καταλληλότητα και αναγκαιότητα της χρήσης πειραματισμού σε ζώα ως επιστημονικής μεθόδου.
© COPYRIGHT 2023 DOGS VOICE - ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΕΛΛΑΔΟΣ